Wednesday 30 May 2012

Menjejaki Kelah di Hutan Belum 10

Hari ni sy nak citer apa yg kitaorang masak n makan masa kat dalam hutan tu.....

Masakkan kat dalam hutan tu tentu la masakn ikan kelah....yummy sedap bro. Bersama2 kitaorang ni terdapat tukang masak yg hebat cuma tadak sijil je...tukang masak kitaorang terdiri dari Abg Wan, Ketua Murid, Rosman dan aku la....yg lain2 terror gak terror melantak je lg2 Si Badak.
Antara masakn yg popular kat dalam hutan tu tok breakfast ada bihun goreng, nasi goreng n maggi goreng. Masa lunch ada kelah masak lemak cili api, kelah masak gulai n tentunya kelah bakar...ada gak minum ptng mcm cengkodok bilis n cengkodok udang guna tepung abadi cicah ngan sardin....dinner plak ada kelah sup siap sambal kicap lg, kelah n baung stim...kadang2 ada gak supper wat lempeng cicah ngan sardin.
Setiap kali trip kitaorang mesti ada 1 kali masak menggunakan buluh. Nasi n lauk masak kat dalam buluh n tuang dalam bekas. Walaupn masak cara ni agak lama tp aroma n kesedapan pehhhh tak tau nak kata rasa dulu baru tau...

masakan dalam buluh yg menjadi masakan rasmi.......aromanye membangkitkan selera


antara masakan favourite kalo trip k hutan 

Mcm ada pertandingan plak siap deco lg......

Sambal kicap pelengkap kelah sup atau panggang

sup kelah air tangan Abg Wan....trip akan datang akan jd menu rasmi

kelah n baung stim....
Masa kat dalam hutan ni agak susah skt la nak makan sayur....ada la hari pertama tu makan ulam timun dan tempe goreng...kalo bawak sayur takut layu plak...tp mcm mana nak tumbuk cili tok wat sambal kicap....kn guna tin sardin n kayu yg d repair jd mcm lesung...kn la kreatif skt...jgn lupa plak pas tu tin tu kn boboskn...petua orang asal tu....
masakn lain tak dan nak ambik gambar sbb terus ngap je dah kbulur sangat lama berendam dlm sungai...manyak sejuk woooo...

itu sbb chef ni tadak sijil....disiplin out....chef rosman bikin cengkodok bilis

ini lgi sekor..cheff displin out....cheff ketua murid

No comments:

Post a Comment